What is gamification nou eigenlijk? (Dutch)

Gamification is een term die in de jaren 2000 populair werd. De bedoeling ervan is om van werk leuker te maken door het toepassen van technieken die in de game industrie worden gebruikt om spelers hun aandacht erbij te houden. Dit klinkt nogal vaag en dat is het ook. Als je een middag lang onderzoek aan het doen ben, kom je waarschijnlijk vele tegenstrijdige termen en gewoontes tegen. Toch is de wereld van gamification niet zo vreemd als het lijkt.

Het menselijk brein kan worden ingesteld om positief te reageren om triggers. Deze triggers laten je goed voelen en moedigen je aan om het opnieuw te doen. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk dranks, drugs en seks. Je brein geeft aan "I like this!" and probeert je te overtuigen om het te blijven doen, toch zijn er nog veel meer triggers die een positief effect op je kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het doneren aan het goede doel. Je voelt je goed, omdat je iemand aan het helpen bent.

(http://elearningindustry.com/)

De triggers waar gamification zich op richten hebben te maken met het menselijk gevoel om iets af te maken of een doel te bereiken. Als je een lijst met 10 vragen krijgt, is de kans groot dat de persoon ook alle tien de vragen zal invullen en niet halverwege stopt. Hetzelfde geldt voor technieken die in moderne games worden gebruikt. Waarom denk je dat World of Warcraft nog steeds zo verslavend is voor sommige mensen?

Zowel World of Warcraft en een heleboel andere (mobile) games gebruiken tegenwoordi twee technieken. De "Carrot on a Stick" en de "Skinnerbox methode". De carrot on the stick (wortel aan een stok) wordt gebruikt om de speler een doel voor ogen te houden waar ze naartoe werken en de skinnerbox techniek is de speler belonen voor elke actie die ze ondernemen. Deze methode is vernoemd naar Burrhus Frederic Skinner die aantoonde dat ratten dezelfde actie bleven ondernemen als ze hiervoor een beloning kregen. Druk op het knopje.... krijg een koekje. Zo simpel was het.

(https://en.wikipedia.org/wiki/B._F._Skinner)

Wanneer je een actie onderneemt en er direct wordt beloond, wordt er dopamine in je brein aangemaakt. Dit stofje is prettig en je brein wil meer, waardoor je wordt aangezet om nogmaals op het knopje te drukken... en nogmaals.... en nogmaals. Gamification neemt deze techniek (en nog vele andere) en gebruikt ze in het dagelijks leven om een persoon ertoe te zetten met meer plezier en overgave met zijn werk bezig te zijn.

Toch werkt het nog niet helemaal. Anders hadden we nu allemaal een baantje die gebruik maakt van Gamification. Het probleem is dat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan, en daarnaast worden de technieken vaak verkeerd toegepast. Beloningen moeten waarden hebben voor de gebruiker en wanneer deze er niet is, wordt het "spel" al snel saai.

Moet er dan maar worden opgegeven op gamification? Kijk naar de games industrie die ondertussen groter is geworden dan Hollywood. Blijkbaar werkt het, we moeten nu alleen nog uitvogelen hoe we het het beste kunnen toepassen.